‘İmar hakkı aktarımı’ nedir? Nasıl yapılacak?

Çeşitli Kanunlarda ve Köy Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasını İçeren Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Bu düzenleme ile İmar Hakkı Kanunu’na “imar hakkı aktarımı” tanımı eklenmiş oldu.

Bakanlık tarafından sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, vatandaşların imar hakkı aktarımı hakkında merak ettikleri sorular ve cevapları açıklandı.

5 soruda imar hakkı aktarımına ilişkin detaylar şöyle:

Hangi arsaları kapsayacak?

2019 öncesinde imar planlarında (okul, hastane, belediye hizmet alanı, resmi kurum alanı gibi) kamuya ayrılan ancak uzun yıllardır vatandaşların mülkiyetinde bulunan ancak kamulaştırılamamış parselleri kapsayacak.

İmar hakkı aktarımı ile vatandaş ne kazanacak?

Vatandaşlar, yapılaşma hakkının verilememesi nedeniyle yaşanan hukuki anlaşmazlıkların giderilerek mağduriyetlerin önüne geçilmesini sağlayacaklar.

Vatandaşın mülkiyeti istemeden el mi değişecek?

Vatandaşların mülkiyetine el konulmayacak, aksine kullanamadıkları parsellere karşılık gelen imar haklarının başka bir alanda kullanılmasına olanak tanınacak. Bu sayede vatandaşlar imar hakkına sahip olurken, kamuya yeni hizmet alanları kazandırılacak.

Hak aktarımı nasıl yapılacak?

Vatandaşların elde edemedikleri imar haklarının değeri belirlenecek ve bu haklar belirlenen alanlara aktarılacaktır.

Bedel tespiti nasıl yapılacak?

Tüm işlemler, Kamulaştırma Kanunu’na uygun olarak lisansa sahip bağımsız değerleme kuruluşları aracılığıyla gerçekleştirilecek ve vatandaşın mağduriyet yaşaması engellenecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir